Op het erf van - Pieter Tako Bierema

Pieter Tako Bierema

Je komt in een gebied waar de boeren ons pootgoed gebruiken en geen toerist komt

Achter zijn monumentale Groningse boerderij uit 1847 is teler Pieter Tako Bierema samen met zijn medewerker Jakob alles in gereedheid aan het brengen voor het transport van een partij Fontane’s naar Turkije. Al 50 jaar is Pieter Tako teler in Usquert op de noordelijkste wierde van Nederland. Een echt familiebedrijf met veel geschiedenis.

Bierema (2)

Vol trots vertelt Pieter Tako over zijn betovergrootvader die de boerderij heeft gebouwd. Hij is de vijfde generatie op deze plek, maar met zijn 73 jaar is hij ook realistisch. “Ik had altijd meer land, maar we zijn ingekrompen. Ik heb in het leven iedere keer wat land bijgekocht, maar er kan je altijd wat gebeuren en dan is de zorg ook extra groot om je verplichtingen nog na te komen. Je moet ook je verstand gebruiken.”

50 jaar teler
Zijn eerste oogst had Bierema in 1973, eveneens 50 jaar geleden. Echter, hij is pas in 1977 lid geworden van de coöperatie Agrico, omdat hij na het hele goede jaar 1976 pas besloot met aardappelen te beginnen. “Ik was toen 26 jaar en mocht toen de keuze maken tussen Hettema en Agrico. Meins, de buitendienstman, was
toen bij ons en daar had ik een goed gevoel bij. Hettema stond heel goed bekend om zijn Spunta, een licentieras met een goede uitbetalingsprijs en een enorme opbrengst. Maar ja, ik heb voor Agrico gekozen. Het is een hele mooie club. Ik heb er gewoon nog steeds een heel goed gevoel bij.”

Indrukwekkende belevenissen in Egypte
Door de jaren heen beleeft Pieter Tako vele mooie momenten. Als hij dan toch moet kiezen is dat zijn leuke tijd in de ledenraad met als bijzondere ervaring de Agrico-reis naar Egypte in 1986. “Op een gegeven moment werd ik gevraagd voor de ledenraad waar ik twee termijnen in heb gezeten. Dan houdt dit op, wat ook terecht
is, want dan is het tijd voor verjonging. Toen werden er op een gegeven moment lootjes getrokken en was ik één van de gelukkige leden die mee mocht met een reis naar Egypte samen met de directie en het bestuur. We zijn daar vijf dagen geweest. Fantastisch! Wat we daar meegemaakt hebben!

Je komt in een gebied waar een toerist niet komt. Bij de boeren die daar ons pootgoed gebruiken. Echt heel indrukwekkend.” Ook zijn bezoek aan de piramides van Gizeh heeft veel indruk op Pieter Tako gemaakt.
Nog altijd kijkt hij graag naar National Geographic op televisie naar documentaires over het oude Egypte.
Bierema is ook een trotse teler. “Het is uniek dat wij als klein landje in deze wereld zo’n exportpositie hebben. Dat wij in notime de aardappelen kunnen sorteren en verschepen. Niemand in de wereld heeft het zo goed voor elkaar als Nederland.”

Goed opletten
Iedere oogst blijft het goed opletten. Vroeger heeft Bierema wel eens wat teleurstellingen gehad. “Zoals natrot, zwartbeen en Phoma. Je hebt niet alles in de hand.

Het weer is ook heel erg bepalend voor alles. We zijn wel bezig het land zo goed mogelijk voor elkaar te hebben. We hebben grote percelen en doen heel veel aan verbetering van de grond. Ze zeggen wel dat het land uitgeput raakt, maar ons land wordt iedere keer beter. Naast groenbemesting gebruiken we geitenmest,
een strorijke mest. Door minder te ploegen en een goede drainage blijft er ook minder water op je land staan. Als je dan een gezond bouwplan hebt, dan heb je ook geen water en Groningen heeft een goede grondsoort voor aardappelen.”

Pieter Tako geeft aan dat je lang moet wachten met rooien, maar niet te lang. Hij luistert dan ook altijd naar het weerbericht. “In Groningen hebben we echt een hele goede weervrouw. Onze plaatselijke weervrouw Harma Boer is echt heel goed. Het weer blijft natuurlijk een voorspelling, maar ze heeft vaak gelijk!” En daar moet je als boer goed op inspelen, besluit Bierema